Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у вівторок, 1 жовтня офіційно прийняв повноваження генерального секретаря НАТО від свого попередника Єнса Столтенберга.

Церемонія передачі повноважень проходить на засіданні Північноатлантичної ради у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Столтенберг у прощальній промові сказав, що для нього було честю служити у НАТО протягом 10 років.

“Зараз час (мені) піти, а вам – почати свій термін на посту генерального секретаря НАТО”, – звернувся Столтенберг до Рютте, який сидів поруч.

Аби відзначити момент передачі повноважень, Столтенберг передав Рютте молоток, який у 1963 році НАТО подарувала Ісландія.

“Він використовується на спеціальних зустрічах НАТО. Востаннє він був використаний, коли у нас була остання міністерська зустріч у стврій штабквартирі НАТО. І сьогодні ми знову використовуємо його”, – сказав Столтенберг, передав Рютте молоток та запросив зайняти місце керівника Північноатлантичної ради.

Раніше у вівторок Рютте заявив, що Україна буде головним питанням у списку його пріоритетів як нового очільника Альянсу.

Він також розповів, що не стурбований можливим впливом результатів виборів президента США на єдність Альянсу та, зокрема, на його спроможність підтримувати Україну.

Столтенберг зі свого боку висловив упевненість, що із нідерландцем на чолі НАТО буде у надійних руках.

Тим часом Марк Рютте заявив, що на посаді домагатиметься виконання зобов’язань, даних Україні з боку Альянсу – зокрема, щодо незворотності її шляху до вступу в НАТО.

Рютте перерахував три основні пріоритети у своїй роботі в майбутньому, відзначивши, що одним із них буде посилити підтримку України та наблизити її до членства у НАТО.

“Тому що в Європі не може бути довготривалої безпеки без сильної, незалежної України. Я знаю з особистого досвіду, після збиття рейсу MH17 у 2014 році, що конфлікт в Україні не обмежується лінією фронту. Тож ми повинні зробити свою частину (роботи)”, – наголосив Марк Рютте.

Він сказав, що НАТО має виконати зобов’язання, дані Україні на вашингтонському саміті в липні цього року. “Командування, фінансові обіцянки та незворотний шлях України до членства в Альянсі. Ми повинні зберігати цю підтримку в майбутньому, тому що місце України по праву – у НАТО”, – підкреслив Рютте.

Від ЦПД

write paper for me
안양출장안마 Система управління боєм Delta має значні переваги над своїми конкурентами завдяки своїй гнучкості, швидкості прийняття рішень, високій кібербезпеці та інтеграції з сучасними технологіями. Delta та її потенційні конкуренти Хоча інші системи, такі як американська C4ISR або ізраїльська BMS, є серйозними конкурентами, Delta залишається унікальною через свою здатність до децентралізованого управління та інтелектуального аналізу даних