2019

Звіт про діяльність Центру політичних досліджень у 2019 році

У співпраці із кафедрою політології ЛНУ ім.І.Франка, Центр виступив ініціатором і учасником процесу запровадження на рівні бакалаврату прикладних спеціалізацій для студентів-політологів:
– Політична комунікація.
– Політичний аналіз і консалтинг.
А також запровадження на магістерському рівні спеціалізації
– Політичний маркетинг і менеджмент (Проморолик спеціалізації можна переглянути тут : https://youtu.be/M4Kdjt52FtU).

Окрім того з метою розвитку науково-аналітичного потенціалу студентів з ініціативи Центру у партнерстві з кафедрою політології було створено Студентське наукове товариство “Поліс” (https://www.facebook.com/lviv.polis/) . Ініціатива виявилася настільки успішною, що згодом це студентське об’єднання трансформувалося у самостійну молодіжну аналітичну організацію “Львівська асоціація політологів “Поліс”, члени якої, ще будучи студентами, ведуть активну дослідницьку та просвітницьку діяльність, а також виступають із аналітичними оцінками у ЗМІ (ось деякі приклади https://dyvys.info/2020/01/30/u-drugomu-turi-na-sadovogo-mozhe-chekaty-serjozna-nebezpeka-politolog/https://www.032.ua/news/2572543/eksperti-rozpovili-hto-moze-obijnati-posadu-mera-lvova-na-miscevih-viborah-2020, https://www.youtube.com/watch?v=WnhtrgKpSXI)

Центр виступив партнером кафедри політології ЛНУ ім.І.Франка  (координатори професор Романюк А.С. і доцент Литвин В.С.) у процесі реалізації Проекту у рамках Вишеградського гранту університетського навчання (Visegrad University Studies Grant) та Програми “Східне партнерство” (Visegrad 4 Eastern Partnership Program).

Поточно ж Центр спільно з кафедрою політології ЛНУ ім.І.Франка (координатор доцент Литвин В.С.) виконує проект “Вишеград+” по проекту “Удосконалення методів та інструментів політології в Україні: вплив університетів країн Вишеградської четвірки” (“Visegrad+” Grant within the project Improvement of Methods and Tools of Political Science in Ukraine: Influence of the V4 Universities).

Аналітики Центру політичних досліджень активно виступали з коментарями та експертними оцінками у засобах масової інформації телебачення, радіо, газети, інтернет-видання), а також публікували аналітичні статті у газету «Поступ», з чим детальніше можна ознайомитися на сайті Центру за адресою: http://post-ua.info/mediaaktyv.

Також Центр спільно з кафедрою політології провів у 2019 році уже Четверту науково-практичну конференцію «Партії і вибори: світовий досвід та українські практики» метою якої є обмін напрацюваннями аналітиків та науковців українських регіонів, а також зарубіжних гостей у царині практичного аналізу партійної політики та електоральних процесів (детальніше про це можна прочитати у розділі «Заходи» на сайті Центру за адресою: http://post-ua.info/zahody). Відео про конференцію можна переглянути тут: https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=181371916311840.

Окрім того, в межах реалізації проекту “Вишеград+” по проекту “Удосконалення методів та інструментів політології в Україні: вплив університетів країн Вишеградської четвірки” було проведено воркшопи з практичних навиків а інструментів вивчення політики для аналітиків, науковців та студентів-магістрантів вишів Львова та Західної України. Відео про воркшопи можна переглянути тут: https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=181371916311840.

У 2019 році Центр продовжив практику забезпечення стажування студентів політології та суміжних дисциплін ЛНУ ім.І.Франка та інших вишів Львова (зокрема, НУ «Львівська політехніка») на базі організації з метою закріплення та розвитку навиків аналітичної діяльності.

Окремим напрямком, який Центр політичних досліджень продовжував реалізовувати у 2019 році, була організація лекцій та зустрічей студентів спеціальності «Політологія» ЛНУ ім.І.Франка із чільними представниками практичних ділянок суспільної діяльності в різних царинах, місцевому самоврядуванні, партійній діяльності, громадському секторі, зокрема:

  • членкинею Комітету ВРУ з питань євроінтеграції та головою постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Оксана Юринець;
  • представниками Центру розвитку місцевого самоврядування Юрієм Голинським і Дарією Зубрицькою;
  • директором Програми USAID РАДА Ігорем Когутом;
  • начальником управління “Секретаріат ради” Юрієм Лукашевським та заступником начальника відділу громадського партнерства Юлією Бойко;
  • здобувачем та Graduate Teaching Assistant у University of Central Florida Мирославом Шаповаловим;
  • політичним експертом та консультантом Олександром Палієм;
  • керівниками агенції публічних комунікацій Perfect PR Ольгою Лех та Наталією Улинець;
  • фахівцем з виборчого права. співавтором Виборчого кодексу, народним депутатом України Олександром Черненком;
  • радником голови Львівської ОДА з питань інформаційнї політики Ольгою Березюк;
  • фахівцем у галузі PR Олесем Пограничним;
  • політичним журналістом Віталієм Портниковим.

У межах посилення практичної складової навчального процесу в рамках курсу «Партологія» експертка Центру політичних досліджень Юлія Сліпецька вчергове організувала серед студентів навчальну гру «Партійна шахівниця». Студенти отримують завдання створити власну політичну партію, розробити її програму, зняти рекламний ролик.

Переможець гри визначається шляхом дебатів між політичними партіями за блоками: економіка, соціальна сфера і зовнішня політика.